top of page
 Headphones Floating

אינטרוספקציה

ההסכת של בית הספר למדעי הפסיכולוגיה

באוניברסיטת חיפה

haifa_transparent.png
על ההסכת

על ההסכת

בפסיכולוגיה קיימים מחקרים רבים שנועדו לחשוף את המניעים של התנהגותנו האנושית,
אבל כמה מהמחקרים הללו אנחנו באמת מכירים, או מבינים?​
אנחנו מאמינים שהאקדמיה לא חייבת להיות כל כך מבלבלת;
לכן, החלטנו להביא את החוקרים והחוקרות הטובים ביותר שלנו לדון בהיבטים הרבים של הפסיכולוגיה - בגובה העיניים.​
בהסכת (פודקאסט) הזה, נארח דמויות שונות מבית הספר למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה
כדי ללמוד עוד על מחקרים עדכניים, על התנסויות של סטודנטים.ות בקמפוס ועוד.

output-onlinepngtools (4).png
על הצוות

על הצוות

circle-cropped%20(14)_edited.png
circle-cropped%20(6)_edited.png
circle-cropped%20(8)_edited.png

ד"ר עודד קלויר

ענבר לורבר

עמית צ'יזיק

מנחה

מנחה

יועץ אקדמי

ראש המעבדה למעגלים עצביים של התנהגות בבית הספר למדעי הפסיכולוגיה - אוניברסיטה חיפה.

ד"ר קלויר טרם סיפק לנו fun fact על עצמו, אבל זה בסדר כי הוא לא צריך קטע כתוב כדי להוכיח שהוא החוליה הכיפית בצוות.

בוגרת תואר ראשון דו חוגי בפסיכולוגיה ואופקים, ומורה למדעי החברה בתיכון. ענבר מתעניינת בתקשורת בין-אישית ובין-תרבותית, וסקרנית לדעת למה קווידיץ' נחשב ספורט קבוצתי אם השחקן היחידי שחשוב הוא המחפש.

דוקטורנט במסלול הישיר במגמה לנוירופסיכולוגיה קלינית. עמית אוהב מאוד פסיכולוגיה ואת הקשר לספורט ומעוניין לקיים מחקר אמפירי שיבדוק מדוע סלט קצוץ דק טעים הרבה יותר מאשר הצורה הגסה שלו.

מצגת1.png
Headphones_edited_edited.png
Advertisement%20_edited.png
output-onlinepngtools (12).png
output-onlinepngtools (13).png
פרקים

פרקים

podcast%20(3)_edited.png
world-grid_edited.png
spotify%2520(2)_edited_edited.png

פרק 18 - עוץ לי גוץ לי: על מתן ייעוץ וקבלת החלטות עם ד"ר אוּרי הרץ

רמת המומחיות מייצרת אצל שומע העצה אמון ראשוני על סמך הכשרה קודמת, נייטרליות לעומת עצות מקרובים, ובחלק מהמקרים העצה תינתן לאחר חיפוש אקטיבי של השומע - דבר שמציב אותו ברמת פתיחות גבוהה יותר לקבל אותה מלכתחילה.

 

ישנו דבר מעניין נוסף בעצות שעוד לא דיברנו עליו בכלל - למה אנחנו לעזאזל נותנים עצה? אם כבר שאלתם, אז עצה היא דרך נוספת לתקשורת חברתית. לפעמים כשאנחנו רואים מישהו שנמצא לפני חוויה שעברנו בעבר, יש לנו מוטיבציה לייעץ לו מתוך הניסיון שלנו (דבר שלא תמיד נעשה באופן מותאם לאחר, למרות הכוונה הטובה). העצה שאנו מגישים לצד השני יכולה לעתים לשמש כדרך להתחבר ואף לקדם את המעמד החברתי שלנו כנותני עצות מעולים, ולהפוך אותנו למוקד עלייה לרגל עבור נחיל מאמינים שתרים אחר מנת הפלאפל הטובה בעיר. במילים אחרות, עצה טובה יכולה להגדיל את המוניטין שלנו, האופן שבו אחרים תופסים אותנו, ולהגדיל את הסבירות שיקשיבו לעצה שלנו גם בפעם הבאה.

 

לפני מספר חודשים אירחנו את ד"ר אורי הרץ הנפלא לשיחה מרתקת על ייעוץ וקבלת החלטות (נסו לנחש מתי הקלטנו לפי הרפרנסים בפרק; למשל, "ברידג'רטון" ו"הממלכה האחרונה" בדיוק היו בראש הסדרות החמות של נטפליקס), ואנחנו עדיין מנסים להבין מה היה יותר מעניין - ההבדל בין עצה מאלגוריתם או אדם, הדב פדינגטון, איך עצות קשורות לפסיכופתולוגיה ואפילו המלצות לייעוץ מיטבי. בגלל הקושי להחליט, אולי תייעצו לנו אתםן?

האזנה נעימה!

לפני כשבוע קיבלתי עצה מגוגל שכדאי לי לבדוק את חוזק הסיסמאות שלי. לטענתו של הנציב העליון, כבר תקופה לא שיניתי אותן וייתכן שלאחרים תהיה גישה אליהן. סך הכל הצעה הגיונית לרענן את האבטחה האישית, אבל ניסיתי להגיד לו שזו אותה סיסמה שקיימת איתי מילדות ואין מצב שאני מתבגר עכשיו ומתחיל לנהל פנקס סיסמאות כמו בשנות ה-90.

 

לאט לאט הבנתי שאני יותר מתעצבן מההצעה שלו, הרמתי את הקול ואמרתי לו שהסיסמה שלי חזקה מאוד ומה קרה בכלל שהוא נזכר אחרי עשרים שנים. יאלללהה. את התגובה לכעס שלי לא קיבלתי ממנו כי הוא אלגוריתם (חה חה), אבל הבנתי שזו בסך הכל עצה לא מותאמת עבורי, ואני לא חייב לקבל אותה. למעשה, זו עצה אחת מיני רבות שאנחנו מקבלים באופן יומיומי (לחלקן נגיב יותר בחיוב, ולחלקן פחות): להחליש את עוצמת האוזניות מחשש לפגיעה לטווח הארוך, יוטיוב שמציע לנו שיר לפי סגנון המוזיקה ששמענו, ואחת האהובות עלינו, שגורמת לתוצאה ההפוכה מכוונתה - 'נסה להירגע'.

 

למען ההגינות, עצות אלו לא תמיד הופכות אותנו לענק הירוק, אבל הן כן תלויות בהרבה מאוד משתנים שיכולים להשפיע על האופן שבו אנו מקבלים החלטות. משתנים אלו כוללים את המומחיות של המייעץ, תזמון העצה, מידת הקרבה, אופן הניסוח, מצב הרוח הנוכחי, הסביבה החברתית ועוד. למשל, במידה ונקבל המלצה מדיאטנית על שינוי תזונתי קטן, יש סבירות גדולה יותר שהיא תתקבל בחיוב מאשר אם נקבל אותה מאחד ההורים (אמא, קורנפלקס כריות זה לנשמה).

Headphones

הניוזלטר של אינטרוספקציה

מעוניינים/ות לקבל עדכונים ותוכן ייחודי לעוקבים/ות?

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו!

כיף שהצטרפתם אלינו! נשתמע בקרוב

צרו קשר
שקופית1.PNG

צרו קשר

בית הספר למדעי הפסיכולוגיה, בניין רבין

אוניברסיטת חיפה

רחוב אבא חושי 199, הר הכרמל

חיפה 3498838 ישראל

תודה ששיתפת! נחזור אליך בהקדם

  • Spotify
  • iTunes
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
bottom of page